SSC CGL previous paper of reasoning with answer

Directions (Q. Nos. 1-6) In the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.
1. Optimist : Cheerful : : Pessimist 😕
(a) Petty
(b) Selfish
(c) Gloomy
(d) Mean
2. YTOJ : XSNI : : WRMH : ?
(a) VQLG
(b) TOJE
(c) RMHC
(d) UPKF
3. EIGK : EACY : : RVTY : ?
(a) RVSQ
(b) RNPL
(c) RWUY
(d) RMPL

4. 720 : 840 : : 60 : ?

(a) 76
(b) 80
(c) 70
(d) 74

5. 225 : 256 : : 289 : ?

(a) 234
(b) 361
(c) 324
(d) 432

6. Money : Misappropriation : : Writing : ?

(a) Deception
(b) Mistake
(c) Plagiarism
(d) Theft

Directions (Q. Nos. 7-11) Select the one which is different from other three alternatives.

7.

(a) Rival
(b) Opponent
(c) Foe
(d) Ally

8.

(a) 27
(b) 35
(c) 18
(d) 9

9.

(a) 9-72
(b) 8-56
(c) 11-115
(d) 10-90

10.

(a) TUVX
(b) OPRS
(c) BCDF
(d) HIJL

11.

(a) Bay
(b) Cape
(c) Peninsula
(d) Island

12. Which one of the given response would be a meaningful order of the following?

1. Seed
2. Plant
3. Germination
4. Embryo
5. Flower
6. Fruit

(a) 1, 5, 3, 4, 2, 6
(b) 1, 4, 3, 2, 5, 6
(c) 6, 5, 4, 3, 1, 2
(d) 1, 5, 6, 4, 2, 3

13. Arrange the following words as per order in the English dictionary.
1. Live
2. Litter
3. Little 4. Literacy
5. Living

(a) 3, 4, 2, 1, 5
(b) 3, 2, 4, 5, 1
(c) 4, 3, 5, 2, 1
(d) 4, 2, 3, 1, 5

14. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
ipi_upog_pig_pogi_g

(a) iupgg
(b) upgii
(c) puigp
(d) giupi

15. In the following series, how many KGN occur in such a way that ‘G’ is in the middle and ‘K’ and ‘N’ are adjacent to it on both sides?
A K G L M N D Q K G C S N G K T G K G N D Z P U X G K E

(a) 3
(b) 5
(c) 1
(d) 2

Directions (Q. Nos. 16-18) In the Following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

16. 1, 0, 3, 2, 5, 6, ?, 12, 9, 20

(a) 9
(b) 10
(c) 7
(d) 8

17. SHG, RIF, QJE, PKD, ?

(a) NME
(b) NLB
(c) OLE
(d) OLC

18. 7, 8, 18, 57, ?, 1165

(a) 174
(b) 232
(c) 224
(d) 228

19. There are five friends – Sachin, Kamal, Mohan, Arun and Ram. Sachin is shorter than Kamal, but taller than Ram. Mohan is the tallest. Arun is a little shorter than Kamal and a little taller than Sachin. Who is the second tallest?

(a) Ram
(b) Sachin
(c) Kamal
(d) Arun

20. A is the brother of B, B is the daughter of C and D is the father of A. Then, how is C related to D?
(a) Husband
(b) Wife
(c) Granddaughter
(d) Grandfather

21. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.
DEMOCRACY

(a) SECRECY
(b) MICRO
(c) MARCY
(d) DEMON

22. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word
INCARCERATION

(a) RELATION
(b) TERRAIN
(c) INACTION
(d) CREATION

23. Mr. Mani’s age is 47 yr and John’s age is 13 yr. In how many years will Mr. Mani’s age be double of John’s age?

(a) 20
(b) 21
(c) 10
(d) 15

24. If in a certain code ‘INTELLIGENCE’ is written as ‘ETNIGILLECNE’, then how can ‘MATHEMATICAL’ be written in the same code?

(a) AMHTMETACILA
(b) TAMMEHITALAC
(c) HTAMTAMELACI
(d) LACITAMEHTAM

25. If in a certain code ‘CHARACTER’ is written as ‘241612376’ and ‘CHILDREN’ is written as ‘24859670’, then how can ‘HIRALAL’ be written in the same code?

(a) 4861551
(b) 4861515
(c) 4685151
(d) 4685511

26. Given below are capital letters in the first line and symbols in the second line. Symbols and letters are codes for each other. Choose the correct code for the given letters.

27. In an examination, 78% of the total students who appeared were successful. If the total number of failures was 176 and 34% got first class, then how many students got first class?

(a) 272
(b) 112
(c) 210
(d) 254

28. Some letters are given with numbers from 1 to 6. Select the sequence of numbers which arranges the letters into a meaningful word
1 2 3 4 5 6
G I C O D N

(a) 2, 1, 4, 3, 6, 5
(b) 4, 3, 2, 6, 5, 1
(c) 6, 5, 2, 3, 1, 4
(d) 3, 4, 5, 2, 6, 1

29. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation
(8 * 7 * 6) * 5 * 10

(a) × – ¸ =
(b) – × ¸ +
(c) + – ¸ ×
(d) × + = ¸

30. If ‘>’ stands for ‘division’, ‘Ú’ stands for ‘multiplication’, ‘–’ stands for ‘greater than’, ‘×’ standsd for ‘less than’, ‘<’ stands for ‘addition’, ‘Ù’ stands for ‘subtraction’, ‘+’ stands for ‘equal to’, then which of the following equation is correct?

(a) 10 Ù 3 < 5 < 4 + 16
(b) 4 Ù 6 < 4 < 4 + 16
(c) 12 Ù 3 < 5 < 4 + 12
(d) 11 Ù 12 < 5 < 4 + 12

31. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
5 * 3 = 125; 4 * 3 = 64; 8 * 2 = ?

(a) 28
(b) 16
(c) 32
(d) 64

Directions (Q. Nos. 32-34) In these questions, select the missing number from the given responses.

(a) 6
(b) 7
(c) 4
(d) 5

(a) 13
(b) 14
(c) 11
(d) 12

(a) 31
(b) 46
(c) 23
(d) 25

35. Some statements are given followed by two Conclusions I and II. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statements. Indicate your answer.

Statements
All files are papers.
Some papers are books.
Some books are journals.

Conclusions
I. All files are journals.
II. All books are not journals.

(a) Both Conclusions I and II follow
(b) Neither Conclusion I nor II follows
(c) Only Conclusion I follows
(d) Only Conclusion II follows

36. Pratap starts from school and walks 7 km towards East. He takes a left and walks 4 km, then takes a right and walks 2 km, again takes a right and walks 3 km. Which direction is he facing now?

(a) South
(b) North
(c) East
(d) West

37. Vijay travelled 12 km Southward, then turned right and travelled 10 km, then turned right and travelled 12 km. How far was Vijay from the starting point?

(a) 22 km
(b) 44 km
(c) 12 km
(d) 10 km

38. Fertilizer consumption in India in 1984-85 was 8.21 MT. By 1990 it was 13.75 MT and by 2000 it was expected to reach 16 MT. What conclusion can you draw from this data?

(a) Fertilizer consumption does not show any trend
(b) There is a steady increase of the fertilizer consumption
(c) Fertilizer consumption is steady
(d) There is a steady decrease in the fertilizer consumption.

39. How many triangles are there in the given figure?

(a) 18
(b) 20 or more
(c) 12
(d) 16

40. Among the four answer figures, which figure can be formed the cut-pieces given below in the question figure?

<< img src= “http://educationmasters.in/wp-content/uploads/2015/07/SSC-CGL-pre-Previous-Year-Solved-Paper-2014-Q-40.jpeg” alt=”” width=”205″ height=”186″ border=”0″ /> >

41. Choose the cube which will be formed on folding the given question figure.

<< img src=”http://educationmasters.in/wp-content/uploads/2015/07/SSC-CGL-pre-Previous-Year-Solved-Paper-2014-Q-41.jpeg” alt=”” width=”250″ height=”87″ border=”0″ /> >

42. In the given figure, which letter represents those Actors who are also Dancers, Singers as well as Violinists?

<

(a) S
(b) Q
(c) P
(d) U

Directions (Q. Nos. 43 and 44) In the following questions, identify the diagram that best represents the relationship among the classes given below.

</>

<>
Directions (Q. Nos. 45 and 46) In these questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure?

< >

<>
47. A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

<>

48. From the given answer figures, select the one is which the question figure is hidden/embedded.

<>

49. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of  Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. e.g., ‘E’ can be represented by 02, 43, 68 etc., and ‘N’ can be represented by 21, 65, 95 etc. Similarly, you have to identify the number set for the word given below.

<>

(a) 04, 30, 31, 41
(b) 88, 57, 69, 32
(c) 04, 11, 41, 76
(d) 88, 78, 99, 89

50. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the image of the question figure?

< >

Answer Key

1.c 6.c 11.b 16.c 21.c 26.c 31.d 36.a 41.a 46.d
2.a 7.d 12.b 17.d 22.a 27.a 32.b 37.d 42.b 47.c
3. 8.b 13.d 18.b 23.b 28.d 33.c 38.b 43.d 48.d
4.c 9.c 14.d 19.c 24.c 29.a 34.d 39.b 44.b 49.c
5.c 10.b 15.d 20.b 25.b 30.a 35.d 40.a 45.c 50.b
13465 Total Views 28 Views Today
Previous Post
Next Post

Posted by- gk in hindi | Education Masters


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close