Computer GK Quiz 1: Computer General Knowledge for all group c exam

अब आप Education Masters Andriod App भी डाउनलोड कर सकते हैं डाउनलोड करने के लिए लिंक पर क्लिक करें Click Here for Download

computer gk quiz 1

Today we are sharing Computer GK quiz  for all upcoming  government exams, this computer general knowledge quiz contain mostly ask question related to computer.

1- Which of the following statement is correct?

(A) 1 MB=2048 bytes

(B) 1 KB = 1024 bytes

(C) 1 KB = 1000 bytes

(D) 1 MB = 1000 kilobytes

 

Ans=(B)

2- .JPG refers to ?

(A) Audio file

(B MS Office document

(C) Image file

(D) ) Movie/animation file

 

Ans=(C)

3- USB stands for?

(A) Unlimited Service Bus

(B) Unlimited Serial Band

(C) Universal Service Bus

(D) Universal Serial Bus

 

Ans=(D)

 

4-The capacity of 3.5 inch floppy disk is?

(A). 1.44 MB
(B) 1.40 GB
(C).44 GB
(D) 1.40 MB

 

Ans=(A)

 

5- When the computer is turned off which kind of information is erased?

(A) RAM

(B)  ROM

(C) CPU

(D) BIOS

 

Ans=(A)

6- Which  device is used to connect two systems using different protocols?

(A) Repeater

(B) Modem

(C) Bridge

(D) Gateway

 

Ans=(D)

 

7-Which computer language used for artificial intelligence ?

 

(A) PROLOG

(B) FOTRAN

(C) COBOL

(D) C

 

Ans=(A)

 

8-How many keys in the standard keyboard ?

 

(A) 94

(B) 84

(C) 114

(D) 104

 

Ans=(D)

 

9-A character has how many bits?

 

(A) 8

(B) 4

(C) 16

(D) 18

 

Ans=(A)

 

10-Which protocol sends the electronic mail?

 

(A) POP3

(B) Outlook Express

(C) SMTP

(D) FTP

 

Ans=(C)

 

 

11- Which one of the following is not a example of Operating System?

(A) BSD Unix

(B) Windows 98

(C) Red Hat Linux

(D) Microsoft Office XP

Ans=(D)

12- Arrange in ascending order the units of memory TB, KB, GB, MB?

(A) MB>GB>TB>KB

(B) TB>MB>GB>KB

(C) GB>MB>KB>TB

(D) TB>GB>MB>KB

Ans=(D)


13-The printed output from a computer is called?

 

(A) Hard Copy

(B) Soft Copy

(C) Hard Copy

(D) Paper

 

Ans=(A)

 

14-HTTP stands for:

 

(A) Hyper Timed Text Protocol

(B) Hyper Text Transfer Protocol

(C) Hopper Text Timer Protocol

(D) Hopper Transfer Text Protocol

 

Ans=(B)

 

15-The structure or format of data is called           :

 

(A) Syntax

(B) Semantics

(C) Struct

(D) None of these

Ans=(A)

16- Which transmission are involves between  the Communication of  computer and a keyboard ?

(A) Automatic

(B) Simplex

(C) Half-duplex

(D) Full-duplex

Ans=(B)

 

869 Total Views 1 Views Today
Previous Post
Next Post

Posted by- gk in hindi | Education Masters


अब आप Education Masters Andriod App भी डाउनलोड कर सकते हैं डाउनलोड करने के लिए लिंक पर क्लिक करें Click Here for Download

दोस्तों अगर आपको किसी भी प्रकार का सवाल है या eBook की आपको आवश्यकता है तो आप निचे comment कर सकते है. आपको किसी परीक्षा की जानकारी चाहिए या किसी भी प्रकार का हेल्प चाहिए तो आप comment में हमे बता सकते हैं हम आपको जल्दी ही reply कर देंगे। अगर आपको हमारा article पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ share करना न भूलें करे.

आप हमारे फेसबुक पेज Facebook P age से भी जुड़ सकते है जिसके माध्यम से आपको Daily updates आपके फेसबुक पर मिलते रहेंगे।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.