General Knowledge Questions with Answer Part-1 | GK for Bank exam

general knowledge

General Knowledge Questions with Answer

Welcome to educationmasters, This section comprises GK Questions from 2008 to 2018 on static subjects including Indian History, Geography, Economy, Policy, Banking, Society, Environment etc. for competitive examinations including SSC, UPSC, UPPSC, RPSC, MPSC and Other states exams, IBPS, Bank PO, CDS, NDA and all other examinations.

1.What is the name of Private sector Bank which has launched the fourth edition of ‘Evolve’ in Coimbatore, Tamil Nadu?
A. Axis
B. HDFC.
C. TMB
D. ICICI
E. KVB
Answer: A
Explanation:
Private sector Axis Bank which has launched he fourth edition of ‘Evolve’ in Coimbatore, Tamil Nadu.

2 Under which of the following scheme The Asian Development Bank and the Indian Government have signed a 250 million dollar loan to finance the construction of over 6 thousand 2 hundred kilometres rural roads for 5 states Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha and West Bengal?
A. PMJDY
B. PMKSY
C. PMGSY
D. PMGKY
E. None of these.
Answer: C
Explanation:
The Asian Development Bank and the Indian Government have signed a 250 million dollar loan to finance the construction of over 6 thousand 2 hundred kilometres rural roads for 5 states Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha and West Bengal under the PradhanMantri Gram SadakYojana (PMGSY).

3.Which of the following ground will host the final of both the men’s and women’s World Twenty20 when the
tournaments come to Australia in 2020?
A. Sydney Cricket ground
B. Lords Cricket ground
C. Adelide Cricket ground.
D. Melbourne Cricket Ground..
E. None of these.
Answer: D
Explanation:
The ground which will host the final of both the men’s and women’s World Twenty20 when the tournaments come to Australia in 2020 – Melbourne Cricket Ground.

4 What is the name of Indian Navy’s third state-of-the-art Scorpene class submarine which was launched in Mumbai?
A. INS Karanj.
B. INS Kalvari.
C. INS Vikranth.
D. INS Mumbai
E. None of these.
Answer: A
Explanation:
The Indian Navy’s third state-of-the-art corpene class submarine, INS Karanj, was launched by ReenaLanba, wife of Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba in Mumbai.

5.Where is the 7th India Energy Congress 2018 which is inaugurated by Power and New & Renewable Energy minister RK Singh?
A. Mumbai
B. Chennai.
C. Kolkata
D.New Delhi
E.None of these.
Answer: D
Explanation:
Power and New and Renewable Energy Minister R K Singh inaugurated the 7th India Energy Congress 2018 organised by World Energy Council India in New Delhi.

6.What is the theme of 7th India Energy Congress 2018?
A.Energy 4.0: Energy Transition Towards 2030.
B. Energy 4.0: Energy Transition Towards 2020.
C. Energy 4.0: Energy Transition Towards 2022.
D. Energy 4.0: Energy Transition Towards 2025.
E. None of these.
Answer: A
Explanation:
The theme of 7th India Energy Congress 2018 Energy 4.0: Energy Transition
Towards 2030.

7.Which of the following state government has announced a scheme under which a packet of sanitary pads will be made available to seven lakh girls from government schools in rural parts for 5?
A. Assam
B.Maharashtra.
C. Bihar
D. Odisha
E. None of these.
Answer: B
Explanation:
The Maharashtra government has announced a scheme under which a packet of sanitary pads will be made available to seven lakh girls from government schools in rural parts for 5.

  1. Which of the following state government has announced that all children studying in government, aided and unaided schools will have lessons on road safety from the academic year 2019-20?
    A. Karnataka
    B. Kerala.
    C. Tamilnadu.
    D. Andhra Pradesh
    E. None of these.
    Answer: A
    Explanation:
    The Karnataka government has announced that all children studying in government, aided and unaided schools will have lessons on road safety from the academic year 2019-20.

  2. What is the rank of in the list of wealthiest countries with total wealth of
    $8,230 billion, while the United States topped the chart?
    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 5
    E. 6
    Answer: E
    Explanation:
    India has been ranked sixth in the list of wealthiest countries with total wealth of
    $8,230 billion, while the United States topped the chart.

10.To which of the following sectors Kisan credit card scheme to be extended
A. Fisheries
B. Animal husbandry
C. Farmers.
D. Both a and b
E. All of these.
Answer: E
Explanation:
Kisan credit card scheme to be extended to fisheries, animal husbandry farmers.

  1. By which of the following month loans to self help groups will increase to Rs 75,000 crore
    A. March 2018.
    B. March 2019.
    C. March 2020.
    D. March 2021.
    E. None of these.
    Answer: B
    Explanation:
    Loans to self help groups will increase to Rs 75,000 crore by March 2019.

  2. What is the theme World Wetlands Day 2018 which is celebrated every year on 2 February?
    A. Wetlands for a Sustainable Rural Future
    B. Wetlands for a Sustainable Urban Future.
    C. Wetlands for a Suitable Urban Future.
    D. Wetlands for a Suitable Rural Future.
    E. None of these.
    Answer: B
    Explanation:
    Theme World Wetlands Day 2018 is Wetlands for a Sustainable Urban Future.

13.How much amount is allotted for the Nirbaya Fund to protect the safety of women In the Union Budget 2018?
A. 50 Cr
B. 100 Cr
C. 150 Cr
D. 200 Cr
E. 250 Cr
Answer : B
Explanation:
100 crore has been earmarked for Nirbaya Fund to protect the safety of women.

14.Above how much financial transactions the government has made
Permanent Account Number (PAN) mandatory.
A. 2 lakh
B. 2.5 lakh.
C. 3 lakh
D. 4 lakh
E. None of these.
Answer: B
Explanation:
Govt makes PAN mandatory for all transactions over Rs.2.5 lakhor more.

15.Which country has modified its national anthem to make it gender- neutral?
A. India
B. Pakistan
C. China
D. Canada
E. Nepal
Answer: D
Explanation:
Canada has modified its national anthem to make it gender-neutral.

510 Total Views 2 Views Today
Previous Post
Next Post

Posted by- Team Alpha


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.