Top 30 General Science GK Questions Answers for UKPSC Exam

General Science GK Questions Answers for UKPSC Exam

General Science GK Questions Answers

    1. A sample of carbon dioxide that undergoes a transformation from solid to liquid and then to gas would undergo
      1. a change in mass
      2. a change in density
      3. a change in composition
      4. no change in physical properties

    Ans: (b)

  1. Which one of the following pairs of power projects is not correctly matched ?
    1. Papanasam-Hydropower
    2. Neyveli-Hydropower
    3. Ukai-Thermal power
    4. Rana Pratap Sagar-Hydropower

    Ans: (b)

  2. A thermodynamic process where no heat is exchanged with the surroundings is
    1. isothermal
    2. adiabatic
    3. isobaric
    4. isotropic

    Ans. (b)

  3. Which one of the following circuit elements is an active component ?
    1. Resistor
    2. Transistor
    3. Inductor
    4. Capacitor

    Ans: (a)

  4. The National Disaster Management Authority (NDMA) has conducted its first- ever mock exercise on forest fire in state?
    1. Madhya Pradesh
    2. Uttarakhand
    3. Jharkhand
    4. Odisha

    Ans: (b)

  5. Quartzite  is  metamorphosed from
    1. limestone
    2. plutonic rock
    3. sandstone
    4. shale

    Ans: ( c )

  6. The very high heat of vaporization of water is mainly a result of
    1. van der Waals forces
    2. covalent bonds
    3. interionic attraction
    4. hydrogen bonding

    Ans: (d)

  7. Optical glass used in the construction of spectacles is made by
    1. flint glass
    2. Crookes glass
    3. quartz glass
    4. hard glass

    Ans: (a)

  8. Which one of the following is a warm ocean current ?
    1. Labrador current
    2. Kuroshio current
    3. Peru current
    4. Benguela current

    Ans: (b)

  9. Consider the following statements
    1. Carbohydrates are the only source of energy to humans.
    2. Fats give maximum energy on oxidation as compared to other food
    1. Only 1
    2. Only 2
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2

    Ans: (b)

  10. Which one of the following is the correct sequence of economic sectors in terms of their contribution to the GDP of India in decreasing order ?
    1. Service-Industry-Agriculture
    2. Agriculture-Industry-Service
    3. Industry-Service-Agriculture
    4. Agriculture-Service-Industry

    Ans: (a)

  11. Which one of the following animals is cold- blooded ?
    1. Dolphin
    2. Lizard
    3. Whale
    4. Porpoise

    Ans: (b)

  12. What is the India’s rank in the 2017 A.T Kearney Foreign Direct Investment (FDI) confidence Index?
    1. 12th
    2. 8th
    3. 10th
    4. 5th

    Ans: (b)

  13. Consider the following statements about Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS):
    1. IRNSS is a constellation of five satellites, which were launched by PSLV.
    2. It is an independent regional navigation satellite system designed to provide position information in the Indian region.

    Which of the following statements given above is/are correct ?

    1. Only 1
    2. Only 2
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2

    Ans: (b)

  14. Who among the following was associated with the formulation of the basic ideas of the Mahayana Buddhism ?
    1. Nagarjuna
    2. Kashyapa Matanga
    3. Menander
    4. Kanishka

    Ans: (a)

  15. Consider the following statements about Harappan Culture:
    1. The Harappan Culture matured in Sind and Punjab.
    2. It spread from there to Southwards and Eastwards.
    3. The area, where it spread, was bigger than Egypt and Mesopotamia.

    Which of the statements given above is/ are correct ?

    1. 1 and 2
    2. 2 and 3
    3. Only 3
    4. 1, 2 and 3

    Ans: (d)

  16. By the late 19th century, India was one of the producers and exporters of
    1. cotton yarn and wheat
    2. sugar and rice
    3. sugar and alcohol
    4. iron and steel

    Ans: (a)

  17. Which one of the following is the correct sequence of appearance of the poet-saints of the Bhakti-Sufi tradition ?
    1. Basavanna-Appar-Mira Bai-Lal Ded
    2. Appar-Mira Bai-Lal Ded-Basavanna
    3. Appar-Basavanna-Lal Ded-Mira Bai
    4. Basavanna-Mira Bai-Lal Ded-Appar

    Ans: (c )

  18. The Factory Act of 1891 in India was enacted to
    1. improve the condition of labour in India
    2. ensure greater governmental control over industry in India
    3. provide a level playing field for English manufacturers
    4. enable greater political control over Indian industry

    Ans: (a)

  19. Who among the following was not a member of the Drafting Committee of the constitution of India ?
    1. BR Ambedkar
    2. KM Munshi
    3. Krishnaswamy lyer
    4. MK Gandhi

    Ans: (d)

  20. The Stamp Act Congress consisting of delegates from nine of the thirteen colonies met in 1765 at ?
    1. Philadelphia
    2. New York City
    3. Boston
    4. Providence

    Ans: (b)

  21. Who is the newly appointed MD and CEO of the LIC Housing Finance?
    1. Sunita Sharma
    2. PoojaBansal
    3. Nikhil Kumar
    4. VinaySah

    Ans: (d)

  22. Which of the following is/are not related to fundamental duties?
    1. To cherish and follow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom.
    2. To value and preserve the rich heritage of our composite culture.
    3. To promote the educational and economic interests of the Castes and Scheduled Tribes.
    4. To protect all monuments of historic interest and national importance.

    Select the correct answer using the codes given below

    (a)  1 and 2                  (b) 2 and 3

    (c)  3 and 4                  (d) Only 4

     

    Ans: (c)

  23. Which of the following statement is/are correct about the working of the Permanent Settlement in Bengal?
    1. The traditional zamindars lost their lands.
    2. The reason for zamindars’ inability to pay up land revenues was that the Riots defaulted on payment of revenue.
    3. A new group of farmers- the jotedars- became influential.
    4. The Collector replaced the zamindars as the alternatives focus of authority.

    Select the correct answer using the codes given below

    1. Only 1
    2. 1 and 4
    3. 2 and 3
    4. 1, 2 3 and 4

    Ans: (d)

  24. Statement I Grand Banks are one of the major fishing grounds of the world due to the presence of a vast continental Statement II Planktons grow in the shallow waters.

    Codes

    1. Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
    2. Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
    3. Statement I is true, but Statement II is false
    4. Statement I is  false,  but  Statement  II is true

    Ans: (b)

  25. Which of the following statements is/are correct ?
    1. The tropical cyclones of China Sea are called ‘typhoons’.
    2. The tropical cyclones of the West Indies are called ‘tornado’.
    3. The tropical cyclones of Australia are called ‘willy-willies’.
    4. Formation of an anticyclone results in stormy weather condition.

    Select the correct answer using the code given below

    1. 1, 2, 3 and 4
    2. 1, 2 and 4
    3. 1 and 3
    4. Only 3

    Ans: ( c)

  26. Heat given to a body which raises its temperature by1ºC is known as
    1. water equivalent
    2. thermal capacity
    3. specific heat
    4. temperature gradient

    Ans: (b)

  27. Kerosene oil rises in a wick of lantern because of
    1. buoyancy of air
    2. diffusion of the oil through the wick
    3. of the surface tension of the oil
    4. gravitation pull of the wick

    Ans: (c )

  28. How can you access the font size tool on font dialog box in MS word?
    1. Ctrl + S
    2. Ctrl + Shift  + S
    3. Ctrl + P
    4. Ctrl + Shift + P

    Ans: (d)

  29. Which one among the following countries was the top contributor to India’s FDI for the year 2013-14 ?
    1. Mauritius
    2. Singapore
    3. USA
    4. Japan

    Ans: (b)

464 Total Views 1 Views Today
Previous Post
Next Post

Posted by- gk in hindi | Education Masters


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.