Uttarakhand Top 30 GK Question for NDA

Uttarakhand Top 30 GK Question for NDA

 

Today we’re sharing “Uttarakhand Top 30 GK Question for NDA” these questions help you in preparation of Government exams & for the preparation of NDA & for the preparation of other Banking exams. This Post Submitted by Sai Defence Academy

Top 30 GK Question for NDA (1-10)

1. The principal pioneer of the nation who possessed the obligation of neediness & backwardness of Uttarakhand was_

 

(A) Atal Bihari Bajpai

(B) Lal Krishan Adwani

(C) Mrs. Indra Gandhi

(D) Pt. Jawahar Lal Nehru

(Ans : C)

 

2. What’s the primary driver of the development of the Uttarakhand?

(A) Land and personality of bumpy individuals

(B) Backwardness, neediness, disservice, and movement

(C) Protection of slope people groups society

(D) Political awareness of bumpy individuals

(Ans : B)

 

3. The Uttarakhand High Court positions are in among the High court nation is in _

(A) 18th

(B) 19th

(C) 20th

(D) 21st

(Ans : C)

 

4. ‘Green-day’ celebrate in which day of Uttarakhand?

(A) 3rd of July

(B) 5th of July

(C) 8th of July

(D) 15th of July

(Ans : B)

 

5. What’s no. of the region have arrived in Uttarakhand?

(A) 10

(B) 12

(C) 13

(D) 15

(Ans : C) 

6. As per the 2011 statistics Report, the aggregate population of Uttarakhand is_

(A) 1.00 Crore

(B) 1.01 Crore

(C) 1.11 Crore

(D) 1.02 Crore

(Ans : B)

 

7. Where is the I.M.A. (Indian Military Academy) arranged?

(A) Dehradun

(B) Udham Singh Nagar

(C) Almora

(D) Pithoragarh

(Ans : A)

 

8. Where is the Lal Bahadur Shastri Academy arranged?

(A) Dehradun

(B) Mussoorie

(C) Nainital

(D) Almora

(Ans : B)

 

9. In which the Place of Uttarakhand is the state of woodland administration school is arranged?

(A) Nainital

(B) Sri Nagar

(C) Dehradun

(D) Pauri

(Ans : C)

 

10. Chipko Movement is connected with_

(A) Forest protection

(B) Wildlife preservation

(C) Air protection

(D) Water preservation

(Ans : A)

 

Top 30 GK Question for NDA (11-20)

 

11. In which locality are of the most extreme number of planned tribes individuals are found?

(A) Nainital

(B) Tehri Garhwal

(C) Pithoragarh

(D) Dehradun

(Ans : A)

 

12. What’s the forested range ratings are of Uttarakhand?

(A) 60%

(B) 61%

(C) 63%

(D) 49%

(Ans : C)

 

13. The particular character of Uttarakhand is_

(A) Hilly culture

(B) Natural excellence

(C) Population

(D) Overall improvement

(Ans : B)

 

14. At the point when was the U.P. Redesign, Bill went in Lok Sabha ?

(A) First August 2000

(B) Fifth August 2000

(C) 28th August 2000

(D) 30th August 2000

(Ans : A)

 

15. Papers were tossed in U.P. Get together for the development of Uttarakhand on_

(A) Nineteenth August 1994

(B) Nineteenth August 1995

(C) Nineteenth August 1996

(D) Nineteenth August 1997

(Ans : A)

 

16. Chandan Singh Garhwali was the past glories being of_

(A) Man, of the writing

(B) A govt. Official

(C) A flexible contender

(D) A specialist

(Ans : C)

 

17. Add up to no. of seats in Lok Sabha for Uttarakhand is_

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 2

(Ans : B)

 

18. The proposed no. of Uttaranchal Vidhan Sabha individuals is_

 

(A) 60

 

(B) 70

(C) 75

(D) 80

(Ans : B)

 

19. The Increment in the number Between 2001 to 2011-decade in the increment of the  number of inhabitants in Uttarakhand is_

(A) 20%

(B) 19.5 %

(C) 19.17%

(D) 19 %

(Ans : C)

 

20. Fundamental wellspring of the salary of Uttarakhand is_

(A) Energy

(B) Forest assets and tourism

(C) Industry

(D) Agriculture

(Ans : B)

 

Top 30 GK Question for NDA (21-30)

21. Valley of blossoms is popular in the world is arranged at_

(A) Nainital

 

(B) Chamoli

(C) Uttar Kashi

(D) Pauri

(Ans : B)

 

22. Which one of the accompanying locales has the biggest no. of people groups (populace)?

(A) Nainital

(B) Dehradun

(C) Haridwar

(D) Udham Singh Nagar

(Ans : C)

 

23. ‘Garh Keshari’ is known as the state of_

(A) Sunder Lal Bahuguna

(B) Hemwati Nandan Bhauguna

(C) Ansuiya Prasad Bahuguna

(D) Vijay Bahuguna

(Ans : C)

 

24. Who’s known as the Kumaon Keshari area of the state?

(A) Badri Prasad Pandey

(B) Hemwati Nandan Bhauguna

(C) Murli Manohar Joshi

(D) Kashi Singh Airie

(Ans : A)

 

25. The main Chief Justice of Uttarakhand High Court is_

 

(A) Justice P.C. Verma

 

(B) Justice M.C. Jain

(C) Justice A.A. Desai

(D) Justice A. Vanketchalliya

(Ans : C)

 

26. Who among the accompanying has been the Vice-Chancellor of Kumaon University?

(A) Dr. Ramsher Singh

(B) M.D. Upadhyay

(C) G.L. Shah

(D) Chand Lal Shah

(Ans : B)

 

27. Which of the accompanying sanctuaries is arranged at Kedar Nath?

(A) Vishnu

(B) Shiva

(C) Brahma

(D) Kali

(Ans : B)

 

28. Where is the Sahastradhara waterfall?

(A) Badri Nath

(B) Mussoorie

(C) Pithoragarh

(D) Kedar Nath

(Ans : B)

 

29. Where is the Har-Ki-Pauri arranged on the bank of stream Ganga?

(A) Prayag

(B) Raj Ghat

(C) Rishikesh

(D) Haridwar

(Ans : D)

 

30. Where is the Building Research Institute and Structural Engineering Centers?

(A) Kanpur

(B) Delhi

(C) Roorkee

(D) Gorakhpur

(Ans : C)

 

Comment down Topic that you like to know more about NDA we’re sure trying to post that Topic ASAP (As soon as possible). Thanks for visiting here, hope you like it.

Previous Post
Next Post

Posted by- Team 11

अब आप Education Masters Andriod App भी डाउनलोड कर सकते हैं डाउनलोड करने के लिए लिंक पर क्लिक करें Click Here for Download

दोस्तों अगर आपको किसी भी प्रकार का सवाल है या eBook की आपको आवश्यकता है तो आप निचे comment कर सकते है. आपको किसी परीक्षा की जानकारी चाहिए या किसी भी प्रकार का हेल्प चाहिए तो आप comment में हमे बता सकते हैं हम आपको जल्दी ही reply कर देंगे। अगर आपको हमारा article पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ share करना न भूलें करे.

आप हमारे फेसबुक पेज Facebook page से भी जुड़ सकते है जिसके माध्यम से आपको Daily updates आपके फेसबुक पर मिलते रहेंगे।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Bhai Bhut Mehnat lagi hai?